Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Żyto ozime, jare i paszowe, różne odmiany - kupno i sprzedaż - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu ŻYTO z województw: Zobacz ogłoszenia z działu ŻYTO z miast:

Agrotechnika uprawy żyta

 

Żyto jest powszechnie uprawianą rośliną na terenie Europy Północnej i Środkowej. Wymagania wodne i glebowe tej rośliny są niskie, gdyż rośnie nawet w ziemi lekko kwaśnej. W uprawie polowej największy wpływ na wysokość plonów mają warunki klimatyczne oraz zabiegi agrotechniczne.

 

Żyto potrafi przetrzymać mrozy dochodzące do -30 st. C. Najlepiej rośnie w temperaturze 10-13 st. C. Rośliny posiadają mocno rozbudowany system korzeniowy, dzięki czemu potrafią długo magazynować wodę. Mimo niskich wymagań warto wykonywać zabiegi agrotechniczne, które zagwarantują duże plony o wysokiej jakości. Żyto najlepiej rośnie na przedplonach roślin strączkowych, zielonej masy oraz ziemniaków wczesnych. Mniej korzystny jest zasiew żyta po przedplonach innych zbóż z wyjątkiem owsa. Nie poleca się siania zboża po późnych ziemniakach oraz marchwi pastewnej. Przy prawidłowo prowadzonym płodozmianie występuje niewielkie zachwaszczenie, dlatego środki chemiczne stosowane są w ostateczności. Przed siewem żyta niezbędne jest zaprawianie nasion, co zapobiegnie pojawieniu się pleśni śniegowej i pałecznicy. Zbiory zboża następują w III dekadzie lipca, kiedy ziarno jest w fazie pełnej dojrzałości. Opóźnienie zbioru prowadzi do porastania ziarna i jego osypywania.

W Polsce uprawia się w przeważającej ilości żyto ozime. Krajowy rejestr obejmuje tylko dwie odmiany żyta jarego, a 32 ozimego. Najpopularniejszym gatunkiem jest stara odmiana populacyjna  drakońskie złote. Drugą starą odmianą jest żyto drakońskie nowe. Do nowych odmian zalicza się motto, warko, wibro, hegro, kier, walet, a do mieszańcowych – marder, nawid, luco i klawo. Odmiany mieszańcowe wydają większe plony, ale są bardziej podatne na choroby, mają większe wymagania glebowe i są bardziej podatne na wyleganie. W Polsce żyto uprawiane jest na cele paszowe, co stanowi ponad 50% całości zbiorów. Żyto podawane jest zwierzętom w postaci ziarna, zielonki lub otrąb żytnich. W przemyśle spożywczym ziarna żyta stanowią surowiec do produkcji mąki jasnej i ciemnej. Z mąki tej produkowane jest pieczywo żytnie lub mieszane. Z żyta wyrabiany jest także alkohol. Obecnie koszt tony żyta oferowanego na portalach ogłoszeniowych kształtuje się na poziomie 500-650zł.

Żyto

 

Żyto należy do roślin wielichowatych jedno-, dwu lub wieloletnich. Obecnie wyodrębnionych jest 10 gatunków żyta, a do uprawy wykorzystuje się żyto zwyczajne.

 

Żyto jest rośliną o dużym znaczeniu gospodarczym. Wykorzystywane jest do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich i trzody chlewnej. Z żyta powstaje także mąka do wypieku chleba oraz alkohol etylowy. Z rośliny tej pozyskuje się także słomę, która służy do wyrobu strzech i jako ściółka dla zwierząt. W aktualnym Rejestrze Krajowym COBOR znajduje się tylko jedna odmiana żyta jarego - Bojko i aż 40 odmian żyta ozimego. Nowością wśród odmian w roku 2014 jest żyto Brandie, KWS Bono i SU Performer. Dzięki temu, że żyto ma rozbudowany system korzeniowy, jest rośliną mało wymagającą, tolerującą każdy rodzaj gleby, nawet zakwaszoną. Obecnie rolnicy mają do wyboru spośród odmian żyta trzy jego typy – odmianę populacyjną, syntetyczną lub mieszańcową. Coraz większą popularnością cieszą odmiany hybrydowe, do których należy żyto Antonińskie, Balistic F1, Brandie F1, Minello F1, SU Allawi F1, SU Drive F1, SU Performer, SU Satellit F1, SU Skaltio F1, SU Spektrum F1, SU Stakkato F1, TUR F1. Odmiany te odznaczają się dużym plonowaniem, choć wymagany jest zakup oryginalnego kwalifikowanego materiału siewnego, co wiąże się z większymi nakładami. Nieopłacalne jest natomiast pozyskiwanie nasion żyta z własnego zbioru, gdyż prowadzi to do znacznego obniżenia jakości i poziomu plonów. Obecnie dla województwa pomorskiego polecana jest odmiana żyta Dańkowskiego Diamant, Domir, Brasetto, Palazzo, Armand i SU Drive. Dla rolników w województwie kujawsko-pomorskim polecane jest natomiast żyto Dańkowskie Diamant, Visello, Domir, Brasetto, Palazzo, SU Skaltio, Dańkowskie Amber i Horyzo. Niestety nie wszystkie odmiany są zawsze dostępne. Często z braku konkretnej odmiany trzeba zdecydować się na nasiona żyta, które aktualnie jest w ofercie. Warto także pamiętać, że wybór odmiany żyta powinien iść w parze z dbałością o to, aby zachować rośliny w dobrej kondycji zdrowotnej, stosując odpowiednie zabiegi agrotechniczne.

 

Proszę czekać - ładowanie treści...