Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Płody i produkty zwierzęce - kupno i sprzedaż - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu ZWIERZĘCE z województw: Zobacz ogłoszenia z działu ZWIERZĘCE z miast:

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego

 

Obecnie rośnie popyt i podaż produktów sprzedawanych bezpośrednio z gospodarstw rolnych. Wynika to z dynamicznego rozwoju oferty produktów pochodzenia krajowego i zagranicznego. Producenci szukają nowych rynków zbytu dla swoich towarów, a rolnikom coraz trudniej przebić się z ofertą produktów z własnej hodowli.

 

Duże koncerny spożywcze skupiają się na niskich kosztach produkcji, szybkim zbycie i szerokiej ofercie promocyjnej. Alternatywą dla produktów ekologicznych i wyrabianych tradycyjnie może być bezpośrednia sprzedaż żywności przez rolników w gospodarstwach. Taka forma zbytu została wyparta przez inne formy handlu, jednak można zaobserwować coraz większe zainteresowanie tego typu sprzedażą. Korzyścią dla klienta jest gwarancja wysokiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, np. jajek, miodu, ziół, orzechów, własny wyrób wędlin i mięsa, mleka owczego, sera. Obecnie rośnie zainteresowanie produktami regionalnymi i wyrabianymi metodą tradycyjną. Korzyścią dla rolnika jest wzrost dochodów gospodarstwa, możliwość ustalania ceny, przyczynienie się do zahamowania bezrobocia. Możliwość sprzedaży żywności wyprodukowanej we własnym zakresie często jest impulsem do dalszego rozwoju i wprowadzania nowych technologii. Taka forma zbytu pozwala też na rozpowszechnienie i budowanie własnej marki wśród odbiorców.

Przepisy Unii Europejskiej restrykcyjnie podchodzą do zasad bezpieczeństwa żywności dopuszczonej do obrotu. Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą spełniać wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia i zwalczaniu chorób zakaźnych i wymagania higieniczne dla produkcji podstawowej. Właściciel prowadzący produkcję i sprzedaż takich wyrobów musi prowadzić dokumentację, która pozwoli na śledzenie poszczególnych etapów produkcji żywności oraz kontrolę występujących zagrożeń. Budynki i sposób produkcji musi być bezpieczny i zdrowy, bez dostępu do zanieczyszczeń. Przepisy unijne pozwalają na sprzedaż w niewielkiej ilości produktów nieprzetworzonych, np. drób, zajęczaki, zwierzęta łowne, produkty rybołówstwa, żywe ślimaki lądowe, mleko surowe lub śmietana, jaja konsumpcyjne, produkty pszczele nieprzetworzone – pyłek, miód, pierzga, mleczko pszczele.

Proszę czekać - ładowanie treści...