Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Skup bydła, skup cieląt, byczki na sprzedaż, kupię byczki - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu SKUP BYDŁA z województw: Zobacz ogłoszenia z działu SKUP BYDŁA z miast:

 

Spożycie mięsa wołowego w Polsce

 

Ceny mięsa wołowego w Polsce są nadal znacznie wyższe w porównaniu z innymi gatunkami mięs.

 

Wpływ na taki stan rzeczy ma dość niski poziom pogłowia bydła mięsnego hodowanego w Polsce, wysokie nakłady, jakie trzeba ponieść, aby wyprodukować 1 kg mięsa, oraz niższy wskaźnik wydajności rzeźnej po uboju w porównaniu z mięsem drobiowym lub z tuczników. Spadek pogłowia bydła mięsnego przekłada się na wzrost cen wołowiny, a spożycie mięsa wołowego jest uzależnione od dochodów obywateli.
Wzrost gospodarczy i wyższy poziom zarobków mógłby korzystnie wpłynąć na poziom spożycia mięsa wołowego. Czynnikiem wpływającym na spożycie wołowiny w Polsce jest także cena i dostępność innych gatunków mięs i przetworów oraz innych produktów spożywczych. Kolejną kwestią może być model żywienia prezentowany w prasie i mediach. Czynnikiem obniżającym spożycie wołowiny jest z pewnością przekonanie, że mięso wołowe może przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu w organizmie oraz strach przed tzw. chorobą wściekłych krów.
Warto jednak wiedzieć, że mięso wołowe najlepiej zaspokaja głód i posiada wysokie wartości odżywcze. Wołowina jest także źródłem wysokiej jakości białka, witamin z grupy B, cynku, selenu, fosforu i żelaza. Wraz z wejściem do Unii Europejskiej poprawiła się sytuacja hodowców bydła. Dzięki programom wspierającym produkcję krajową, dopłatom bezpośrednim i dbaniu o wysoką jakość produktów hodowla bydła stała się bardziej opłacalna. Z drugiej strony otwarcie się na rynki zagraniczne i import mięsa wołowego do Polski zweryfikowały jakość proponowanej wołowiny przez polskich hodowców.

Proszę czekać - ładowanie treści...