Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Siano w kostkach i belach, różne rodzaje - kupno i sprzedaż - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu SIANO z województw: Zobacz ogłoszenia z działu SIANO z miast:

Jak uzyskać siano dobrej jakości

 

Siano produkowane jest na paszę dla bydła, owiec, koni, kóz i innych zwierząt przeżuwających. Stanowi ono pokarm objętościowy, a im lepsza jakość traw użytych do jego produkcji, tym większa gwarancja dobrze odpasanego bydła.

 

Do produkcji wysokiej jakości siana najbardziej nadaje się życica trwała, wielokwiatowa, kostrzewa czerwona i łąkowa, a także kupkówka pospolita. Bardzo cenne są także rośliny motylkowe drobnonasienne - koniczyna, lucerna, seradela. Koniczyna biała i czerwona są z kolei roślinami bogatymi w białko i odpornymi na zadeptywanie. Często wykorzystywana na produkcję siana jest także lucerna, która jest odporna na temperatury i odznacza się szybkim wzrostem. Wpływ na jakość uzyskanego siana mają takie czynniki, jak stopień nawodnienia gleby, nasłonecznienie, odporność roślin na przymrozki, poziom składników pokarmowych w glebie. Niemały wpływ na jakość roślin mają zabiegi agrotechniczne, czyli włókowanie, wałowanie, wykaszanie roślin niedojedzonych czy odchwaszczanie. Dobrą jakość paszy można zmierzyć wskaźnikiem ilości strawnej energii, poziomem białka zawartego w roślinach, ilością składników mineralnych i witamin, chęcią zjadania roślin przez zwierzęta i brakiem substancji szkodliwych.

W polskich gospodarstwach rolnych nadal funkcjonują tradycyjne metody produkcji siana - za pomocą kosy, wideł i wozu. Współczesna mechanizacja rolnictwa pozwala jednak na przygotowanie siana od początku do końca w sposób szybszy i z gwarancją jak najniższych strat.

Produkcja siana zaczyna się od skoszenia traw w terminie optymalnym dla danych gatunków roślin.  Najlepszy materiał na siano uzyskamy, gdy poziom włókna w suchej masie wynosi 23%. Trzeba jednak pamiętać, że w trakcie obróbki materiału pojawią się straty w składnikach pokarmowych. Związane jest to oddychaniem roślin po skoszeniu, wykruszaniem się liści, wymywaniem składników w czasie deszczu, procesem fermentacji zachodzącej podczas suszenia i przechowywania. Najważniejsze jednak, aby nie dopuścić do procesów gnilnych i pleśnienia, co występuje przy zbyt wysokiej wilgotności i gdy materiał nie został poddany przetrząsaniu. Wewnątrz balotu dochodzi wówczas do wzrostu temperatury, siano ciemnieje, co może doprowadzić do samozapłonu.

Najlepszym miejscem do przechowywania siana są pomieszczenia, gdzie pasza nie jest narażona na deszcz, a grunt jest zabezpieczony przed wilgocią. Przechowując siano na polu, należy dobrze je przykryć folią i zabezpieczyć przed zerwaniem przez wiatr. Produkcja dobrej jakości siana nie jest zadaniem łatwym. Niektóre gospodarstwa decydują się na produkcję sianokiszonki lub dosuszanie siana maszynowo. Dobre siano posiada zielony naturalny kolor, pozbawione jest pleśni, ma mało zanieczyszczeń i posiada naturalny zapach.

 

 

 

 

 

 

 

Proszę czekać - ładowanie treści...