Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Pszenżyto ozime i jare, różne rodzaje - kupno i sprzedaż - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu PSZENŻYTO z województw: Zobacz ogłoszenia z działu PSZENŻYTO z miast:

Pszenżyto nie tylko na paszę

 Pszenżyto – to mieszanka zbóż żyta i pszenicy. Płodne odmiany tych roślin zostały odkryte w 1889 r., natomiast uprawa na szeroką skalę rozpoczęła się w II poł. XX wieku. W Polsce pierwszą odmianą pszenżyta było Lasko. Powstała ona w 1982 r. i jest obecnie najbardziej rozpowszechnionym w uprawie gatunkiem pszenżyta na świecie.

 

Obecnie pszenżyto jest uprawiane na paszę dla zwierząt gospodarskich, a także jako surowiec na biopaliwa. Ponadto trwają prace nad stworzeniem odmiany, która znalazłaby zastosowanie także w branży spożywczej, np. nadawałaby się do wypieku chleba na szeroką skalę, gdyż pieczywo z mąki pszenżytniej wytwarzane jest obecnie na niewielką skalę. Zaletą pieczywa pszenżytniego jest jego unikalny smak, posiada ono także dużą zawartość błonnika i witamin. Proces wypieku jest jednak trudniejszy, nie zawsze się udaje, w związku z czym wypiekanie pieczywa pszenżytniego jest mało opłacalne.

O efektywności badań nad nowymi gatunkami świadczy fakt, że uprawa wprowadzanych odmiany daje lepsze plony. Rośliny są także bardziej odporne na choroby, np. pleśń śniegową i rdzę brunatną. Cechy poszukiwane w ziarnach pszenżyta to uzyskanie wysokiej mrozoodporności u gatunków ozimych, niski poziom porastania ziarna na kłosie, odporność na wyleganie, osiągany poziom białka i termin dojrzewania. Warto dodać, że większość odmian nadaje się do uprawy na terenie całego kraju, choć najczęściej uprawiane są odmiany ozime. Do intensywnej uprawy nadają się odmiany krótkosłome, gdyż wykazują dużą odporność na wyleganie. Obecnie zarejestrowanych jest 41 odmian pszenżyta ozimego, w tym 12 krótkosłomych. Badania nad przydatnością do uprawy są przeprowadzane na terenie każdego z województw. W zależności  od otrzymanych wyników gatunki zostają zakwalifikowane do uprawy na danym terenie. Dla przykładu w klimacie nadmorskim najlepsze plonowanie osiągają odmiany: fredro, tulus, algoso, algoso, pizarro, borwo, pigmej i moderato, a w terenach górzystych dodatkowo sprawdzają się odmiany: borwo, borowik, alekto, KWS trisol, mikado, cerber. Na liście odmian pszenżyta jarego znajduje się 9 pozycji. Najbardziej plenne są milewo, dublet i nagano. Wszystkie natomiast wykazują dużą odporność na choroby grzybowe. Pszenżyto jare ponadto nadaje się idealnie do uprawy na glebach słabszych i zakwaszonych. Jednak ze względu na późne dojrzewanie nie może być uprawiane w terenach podgórskich.

Pszenżyto

 

Wobec tak zróżnicowanej i bogatej oferty nasion do produkcji roślinnej wybór odpowiedniej odmiany pszenżyta nie jest łatwy.

 

Przed zakupem pszenżyta warto przemyśleć wybór tej a nie innej odmiany, biorąc pod uwagę kilka kryteriów. Obecnie podstawowym czynnikiem, na który zwracają uwagę rolnicy przy wyborze odmiany pszenżyta, jest jej wysokie plonowanie. Zaleca się, aby pszenżyto do siewu wybierać z Krajowego Rejestru. Lista odmian rejestrowanych jest dostępna w bazie Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych. Wybór odmiany pszenżyta rejestrowanego daje gwarancję, że rośliny przeszły badania pod kątem uprawy w polskim klimacie. Zakup innych odmian może skutkować wymarznięciem pszenżyta, nawet przy niezbyt dużych mrozach. Oprócz kryterium plonowania przy wyborze odmiany pszenżyta należy brać po uwagę także jej mrozoodporność. Ryzykowne jest zatem wybieranie odmian, których zimotrwałość została określona na poziomie poniżej 3 stopni w 9-stopniowej skali. Najlepsze odmiany pszenżyta odpornego na niskie temperatury to Tomko, Borowik, Borwo. Odmiany te są także najlepszymi, jeśli chodzi o plonowanie. Na hektar zasianego pszenżyta osiąga się ponad 8 ton ziarna. Podobne parametry daje także odmiana pszenżyta Pigmej i Wiarus. Blisko 10 ton na hektar można uzyskać z odmiany Transfer, a tylko nieco mniej wydajna jest pszenica Witon. Tak wysoka wydajność pszenżyta osiągana jest na glebach lekkich o klasie IV-V. Oprócz wyboru dobrej odmiany pszenżyta ważne jest także stosowanie odpowiednich zabiegów agrotechnicznych, szczególnie jeśli chodzi o zapobieganie i zwalczanie chorób grzybowych. Niezwykle ważnym czynnikiem w osiąganiu plonów wysokiej jakości jest stosowanie nasion kwalifikowanych, a nie wykorzystywanie materiału siewnego wielokrotnie rozmnażanego. Dodatkową korzyścią przy nabywaniu kwalifikowanych nasion pszenżyta jest możliwość otrzymania dofinansowania na zakup materiału z funduszu „de minimis”. Własna produkcja nasion pszenżyta staje się w ten sposób nieopłacalna.




 

 

Proszę czekać - ładowanie treści...