Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Pszenica ozima i paszowa, różne odmiany - kupno i sprzedaż - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu PSZENICA z województw: Zobacz ogłoszenia z działu PSZENICA z miast:

Pszenica uprawiana od wieków

Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Obecnie jest znanych 20 odmian tej rośliny. Jest jednym z najstarszych gatunków zbóż chlebowych, a po ryżu i kukurydzy jest najczęściej uprawianą rośliną na świecie. Najpowszechniej uprawiana jest pszenica zwyczajna.

 

Pszenica uprawiana w Polsce znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym. Używana jest do produkcji mąki, chleba, makaronów i produktów cukierniczych. Wśród odmian uprawianych można znaleźć pszenicę orkiszową, płaskurkę, samopsza i zwyczajną. Pszenicę kwalifikuje się w zależności od wartości technologicznej, nadając jej oznaczenia literowe. Literą E oznacza się pszenicę elitarną, A - pszenicę jakościową, oznaczenie B posiada pszenica chlebowa, a pszenica na ciastka oznaczana jest literą K. Pozostałe pszenice, w tym paszowe, mają oznaczenie C. W Polsce głównymi obszarami, na których uprawiana jest pszenica, są Żuławy, Kujawy, Wielkopolska, Nizina Śląska, Wyżyna Lubelska i Podkarpacie.

Ziarna pszenicy zawierają dużo skrobi. Ze wszystkich gatunków zbóż zawierają najwięcej białka i glutenu. W swoim składzie posiadają estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, karoten i tokoferol. Pszenica jest bogata w związki mineralne i witaminy z grupy B, D, E, K i PP.  Ziarno pszenicy ma słodkawy łagodny smak. Działa wzmacniająco na wątrobę, pomaga w leczeniu bezsenności, stanach podenerwowania i w okresie menopauzy. Ze względu na zawartość glutenu nie wszystkie osoby mogą spożywać przetwory z pszenicy. Najlepiej tolerowane są kiełki pszenicy, które zawierają wiele enzymów i witaminę E. Z pszenicy pozyskuje się także otręby, które pomagają w problemach z przemianą materii, natomiast całe ziarna wykorzystywane są u osób chorych na cukrzycę, gdyż regulują poziom insuliny i pomagają utrzymać prawidłową wagę.

Średnia cena tony pszenicy sprzedawanej na portalach ogłoszeniowych to 800zł. Oferowana jest pszenica jara, ozima paszowa i konsumpcyjna.

 

Proszę czekać - ładowanie treści...