Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Przepiórki na sprzedaż, drób na sprzedaż - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu PRZEPIÓRKI z województw: Zobacz ogłoszenia z działu PRZEPIÓRKI z miast:

Przepiórka

 

Przepiórki są średnimi ptakami wędrownymi, występującymi na terenie prawie całej Europy, Azji Środkowej i Afryki Północnej. W Polsce występuje wszędzie, oprócz terenów górskich.

 

Przepiórki w Polsce są ptakami bardzo cenionym, gdyż wykazują się wysoką nieśnością, a ich mięso jest smaczne i zdrowe, gdyż zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Mięso przypomina smak dziczyzny, a jego kolor jest prawie brązowy. Przepiórki są także ptakami ozdobnymi i łownymi. W Polsce mięso przepiórcze nie jest jednak tak popularne jak w Europie Zachodniej czy Południowej, dokąd wysyłane są polskie brojlery.
Młode przepiórki wykazują się szybkim tempem wzrostu, co wymaga jednocześnie wielu starań ze strony hodowcy. Już w drugiej dobie pisklęta podwajają swoją wagę, a bezpośrednio po wykluciu podaje się im wodę i mieszankę paszową. Ze względu na szybką przemianę materii transport piskląt nie może trwać dłużej niż 2 godziny. Należy pamiętać, że przepiórki są wrażliwe na przeciągi, niedobór tlenu i zanieczyszczenia powietrza.
Młode brojlery gotowe są do uboju w wieku 6 tygodni. Ze przyczyn ekonomicznych najczęściej przeznacza się na mięso nadwyżkę kogutów, choć to mięso kurek jest smaczniejsze. Koguty i kurki przeznaczone na ubój lepiej przyrastają, jeśli trzymane są osobno. Przepiórki są ptakami bardziej wymagającymi pod względem wyżywienia. Karmione są różnymi rodzajami ziaren, zielonką, kiełkami pszenicy, owocami i warzywami.
Najłatwiej jednak podawać pasze gotowe. Mieszanka dla przepiórek rzeźnych jest bardziej energetyczna, jednak nie należy podawać mączek rybnych, które wprawdzie zwiększają udział białka, ale mięso przepiórcze nabiera wówczas specyficznego zapachu. Zabronione jest także podawanie kokcydiostatyków, które gromadzą się w wątrobie i mięśniach, co może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie konsumenta. Stosowanie naturalnych witamin, zielonki i suszonych roślin wpływa korzystniej na zdrowotność przepiórek niż podawanie syntetycznych suplementów.

Proszę czekać - ładowanie treści...