Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Pasze i zboża, różne rodzaje i odmiany - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu PASZE z województw: Zobacz ogłoszenia z działu PASZE z miast:

Pasza

 

Paszą określa się inaczej karmę dla zwierząt hodowlanych. Pasza stanowi mieszankę produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz dodatków mineralnych.

 

W paszy występuje także szereg innych substancji, które powstają w wyniku naturalnych procesów chemicznych, np. mocznik, lub biologicznych, jak drożdże paszowe. W hodowli wyróżnia się różnego rodzaju pasze ze względu na ich właściwości. Pasze o różnym udziale masy suchej dzieli się na objętościowe, w tym suche, jak siano, słoma, plewy czy łuski, i soczyste, np. trawa i zielonki, oraz płynne, np. mleko czy melasa.
Ze względu na skład paszy może być ona roślinna, zwierzęca, mineralna lub syntetyczna. W zasadzie wszystkie pasze przed podaniem zwierzętom gospodarskim należy poddać wstępnej obróbce mechanicznej, chemicznej lub cieplnej. W tym celu niezbędne może okazać się zastosowanie odpowiednich maszyn. Dobór urządzeń do przygotowania paszy zależy od wielkości stada, rodzaju stosowanych technologii oraz możliwości finansowych gospodarstwa. Do mechanicznego oczyszczania pasz służą separatory i płuczki roślin okopowych. Do rozdrabniania przydatne są sieczkarnie, siekacze, rozdrabniacze bijakowe, śrutowniki i gniotowniki. W procesach parowania, gotowania, zaparzania i suszenia wykorzystuje się parniki, agregaty do suszenia, maszyny do zaparzania i kotły parowe. Do zadawania pasz służą natomiast dozowniki i mieszalniki.
Obecnie rolnicy mają do wyboru szeroką gamę gotowych pasz wysokiej jakości, jednak ze względów ekonomicznych wielu hodowców decyduje się na samodzielne przygotowywanie paszy dla zwierząt. W produkcji paszy dla trzody chlewnej wykorzystywane są najczęściej ziemniaki i buraki, kiszonki, zielonki, siano, śruta zbożowa. W paszy dla krów stosuje się mieszanki treściwe z roślin strączkowych, zbóż, roślin drobnonasiennych, premiks oraz rozdrobnione części roślin. W żywieniu koni wykorzystuje się natomiast zboża, rośliny strączkowe i witaminy.

Proszę czekać - ładowanie treści...