Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Kupno - ogłoszenia zwierzęta - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu KUPNO z województw: Zobacz ogłoszenia z działu KUPNO z miast:

Wykorzystanie wysłodków buraczanych

 

Wysłodki buraczane stanowią produkt uboczny powstający w procesie produkcji cukru z buraków cukrowych. Do niedawna wykorzystywany był tylko na paszę dla zwierząt.

 

W związku z koniecznością ograniczenia emisji dwutlenku węgla do atmosfery, zwraca się wagę na wykorzystanie wysłodków buraczanych także jako źródła pozyskania energii w postaci biomasy. Okazuje się, z wysłodków buraczanych można uzyskać od 55 do 85 % metanu.  Jeśli chodzi o wykorzystanie wysłodków buraczanych na paszę, to głównie są one wykorzystywane jako komponent w pokarmie dla mydła mlecznego. Same wysłodki bowiem mają w sobie dużą zawartość wody, a sucha masa stanowi jedynie 10 %. Częstą praktyką w celu zwiększenia przydatności wysłodków jest ich prasowanie. Pozwala to na osiągnięcie poziomu suchej masy w granicach 22 %. Warto pamiętać, że podwyższenie zawartości suchej masy w wysłodkach wiąże się z obniżeniem trwałości tlenowej kiszonki i samozagrzaniem. Powietrze zawarte w sprasowanej masie prowadzi zaś do wtórnej fermentacji kiszonki i pogorszenia jakości paszy. Badania pokazały, że zielonki z kukurydzy z udziałem wysłodków buraczanych są chętniej spożywane przez bydło niż same kiszonki z kukurydzy. Sposobem na konserwację wysłodków buraczanych jest ich suszenie, choć metoda ta jest dość droga. Zaletą suszenia jest jednak łatwość przechowywania wysłodków i komponowania ich z innymi składnikami paszy oraz ich trwałość przez cały okres skarmiania. Niekiedy zachodzi konieczność zutylizowania nadmiaru wysłodków z braku możliwości ich wykorzystania. Zabieg utylizacji wiąże się jednak z dodatkowymi kosztami. Na portalach ogłoszeniowych nie brakuje ofert osób chętnych do zakupu suchych wysłodków buraczanych w każdej ilości, jak również ofert sprzedaży wysłodków buraczanych granulowanych i mokrych.

Proszę czekać - ładowanie treści...