Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Kukurydza mokra i sucha, różne odmiany - kupno i sprzedaż - rolnictwo - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu KUKURYDZA z województw: Zobacz ogłoszenia z działu KUKURYDZA z miast:

Kukurydza nie tylko na popcorn

Kukurydza jest obecnie jedną z najbardziej powszechnie uprawianych roślin na świecie. Jest równie popularna co pszenica czy ryż. Istnieje 200 różnych odmian kukurydzy a różnią się między sobą okresem wegetacji, wysokością łodyg, budową ziarniaków i zawartością skrobi.

 

W Polsce kukurydza uprawiana jest najczęściej na paszę dla zwierząt - drobiu, trzody chlewnej, bydła mlecznego. W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest do przemiału w młynach na mąkę i kaszę oraz surowiec do wyrobów cukierniczych. Uzyskiwana z kukurydzy skrobia wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym (płatki kukurydziane, chrupki, konserwy), papierniczym, budowlanym oraz chemicznym. Innowacją jest wykorzystanie skrobi kukurydzianej do produkcji tworzyw sztucznych rozkładanych przez bakterie. Kukurydza wykorzystywana jest w przemyśle energetycznym do produkcji biogazu ze względu na wysoką kaloryczność ziarna, słomy i rdzenia. Ciepło uzyskane ze spalania może służyć do produkcji energii elektrycznej oraz ogrzewania wody i budynków. Uzupełnieniem wytwarzanego ciepła może być kiszonka z kukurydzy, gdzie fermentująca masa daje dużą ilość gazu, przez co zwiększa się wielokrotnie wydajność energetyczna instalacji. Energia w postaci biogazu może być wykorzystana także do napędu silników.

W przemyśle młynarskim wykorzystuje się wcześniejsze odmiany kukurydzy o większej zawartości bielma szklistego niż mącznego. Ziarna te mają dużą gęstość i są twardsze. Warto wiedzieć, że dobrą jakość produktu można uzyskać tylko na młynie kukurydzianym o odpowiednio dobranych parametrach. Ze względu na wyższą wydajność niż w przypadku pszenicy ziarno kukurydzy wykorzystywane jest do produkcji alkoholu w gorzelniach i browarach. Przetwórstwo w gorzelni często pozwala ominąć proces suszenia, przez co produkcja staje się bardziej ekonomiczna. Czynnikami, które przemawiają za wzrostem produkcji etanolu z kukurydzy, jest uzyskiwanie wysokich plonów z tej rośliny, a kukurydzę można uprawiać także na glebach słabych. Do wykorzystania nadają się ziarna nadpsute oraz o niższej wartości paszowej, dobrej jakości są także produkty uboczne. Warto dodać, że kukurydzą można obsiać odłogi, a rolnik ma szansę otrzymać wyższe dopłaty bezpośrednie do każdego hektara uprawianego pola kukurydzy.

 

Kukurydza jako materiał energetyczny

 

Ocenia się, że wykorzystanie biomasy pochodzenia roślinnego w celu pozyskania energii stanowi jeden z najbardziej rozwojowych sektorów polskiego rolnictwa.

 

Dzięki temu, że kukurydza nie ma dużych wymagań glebowych, powierzchnia upraw tej rośliny w Polsce sukcesywnie rośnie od początku lat 90. XX wieku. Pozyskiwanie energii w formie biopaliw ciekłych i stałych z surowców roślinnych jest korzystne ze względów ekonomicznych, jak i ekologicznych. Do produkcji energii z roślin wykorzystuje się słomę, rośliny energetyczne oraz ziarno zbóż, w tym kukurydzę. Do niedawna kukurydza znajdowała zastosowanie w przemyśle spożywczym, spirytusowym, chemicznym oraz w produkcji paszy dla zwierząt. Rozwój branży energetycznej pozwolił także zauważyć ogromny potencjał tej rośliny w produkcji biopaliw. Ze świeżej masy i kiszonki kukurydzy uzyskuje się bowiem energię w postaci biogazów. Z ziaren powstaje z kolei bioetanol. Surowcem energetycznym jest także słoma do spalania. W procesach pozyskiwania energii z kukurydzy istotny jest poziom wilgotności w kukurydzianych resztkach pożniwnych. W zależności od momentu zbiorów wilgotność biomasy kukurydzianej waha się od 35 do 65 %. Konieczne jest zatem dosuszanie oraz zagęszczanie biomasy przez brykietowanie, co zapewnia dłuższy czas spalania, niż w przypadku wykorzystywania słomy w luźnej postaci. W uprawie kukurydzy na pozyskanie energii duże znaczenie ma wybór odpowiednich odmian. Kolby, liście i łodygi powinny bowiem charakteryzować się dużym udziałem suchej masy. Obecnie dostępne są na rynku nowoczesne odmiany, w których liście i łodygi kumulują składniki pokarmowe przez dłuższy czas w okresie dojrzewania ziaren (cecha stay green). Zwiększa to koncentrację suchej masy w kolbie przy zachowaniu wilgotności w liściach i łodygach, ułatwiając tym samym przygotowanie kiszonki. Przy wyborze odmiany kukurydzy na produkcję kiszonki warto wziąć pod uwagę wczesność dojrzewania, która jest dostosowana do regionu uprawy. Obecnie polecanymi odmianami kukurydzy na cele energetyczne są: Ricardinio, Ambrosini, Touran, Ronaldinio i Amadeo. 

 

Proszę czekać - ładowanie treści...