Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:
Krowa polska czerwona
Rasa krów czerwonych o użytkowości mięsno-mlecznej wzięła swoją nazwę od czerwonego wybarwienia maści. Pierwszy opis rasy polskiej czerwonej został sporządzony w 1901 r.
Rasa czerwona przybyła do Polski z Europy Wschodniej i ze Skandynawii. W latach 20. XX w. rasa czerwona była najliczniej występującą rasą bydła w Polsce. W latach 60. XX w. krów rasy polskiej czerwonej było nadal bardzo dużo i krzyżowano je z rasami duńskimi i Jersey. Stopniowo rasa była wypierana przez bydło rasy czarno-białej holsztyńsko-fryzyjskiej i czerwono-białej. W latach 70. XX w. dla utrzymania rasy czerwonej wprowadzono dotację dla rolników hodujących krowy polskie czerwone. W 1982 r. zniesiono wszelkie formy pomocy w tym zakresie, a rasa polska czerwona była wypierana przez rasy bardziej wydajne oraz była krzyżowana z bydłem czerwonym Angler. Na przestrzeni lat wyróżniono cztery odmiany rasy polskiej czerwonej – dolinową, podgórską, rawicką i śląską. Obecnie krowy polskie czerwone są objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła Rasy Polskiej Czerwonej. Spadek popularności rasy czerwonej można upatrywać w niezbyt dużej wydajności mlecznej, jednak nie należy zapominać o wysokich walorach smakowych tej wołowiny. Obecnie hodowcy posiadający w stadzie przynajmniej cztery krowy rasy polskiej czerwonej mogą liczyć na dofinansowanie z ARiMR.
Proszę czekać - ładowanie treści...