Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:
Rasa polska czarno-biała jest od 2008 r. objęta programem ochrony zasobów genetycznych. Jest to rasa rodzima, która pojawiła się na terenie Polski już w czasach średniowiecza.
Starania hodowców i krzyżowanie bydła nizinnego graniastego z innymi rasami rodzimymi spowodowało poprawę budowy wzorca rasy oraz wzrost zdrowotności bydła. Bydło rodzime jest cenione wśród hodowców, gdyż jest odporne na trudne warunki klimatyczne, na choroby i zakażenia oraz toleruje różne rodzaje pasz gospodarskich. Bydło rasy czarno-białej wykazuje się dobrą płodnością, a porody przebiegają bez komplikacji.
Poziom mleczności przez lata został zachowany, jednak wzrosła zawartości tłuszczu w mleku. Cielęta cechują się dużą żywotnością i łatwością odchowu. Po II Wojnie Światowej populacja rodzimych ras bydła została zredukowana do 30%. W ramach odszkodowania Polska otrzymywała krowy wysokomleczne ze Szwecji, Holandii, Danii i USA. W latach 50 i 60. XX w. rozpoczęto krzyżowanie ras importowanych z krowami rasy czarno-białej w celu uzyskania bydła użytkowego mięsno-mlecznego. Nie przyniosło to jednak wzrostu mleczności, co było spowodowane także niesprzyjającymi warunkami hodowlanymi. W latach 70. XX w. wzrosło zainteresowanie rasą holsztyńsko-fryzyjską.
W latach 90. XX w. dzięki staraniom hodowców zrezygnowano z buhajów do rozpłodu o niskim dolewie krwi hf i czysto rasowych czarno-białych. Wykorzystywano tylko dzikie buhaje, dzięki temu można było rozpocząć program ochrony dla bydła polskiego czarno-białego, którego celem jest odbudowanie bydła w starym typie i uzyskanie bydła o użytkowości mięsno-mlecznej przez obniżenie krwi hf. Obecnie rasa polska czarno-biała występuje na terenie całego kraju, głównie w północnej i wschodniej części kraju.
Proszę czekać - ładowanie treści...