Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Jałówki hodowlane, jałówki mleczne do dalszej hodowli - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu JAŁÓWKI z województw: Zobacz ogłoszenia z działu JAŁÓWKI z miast:

Dobry odchów jałówek – inwestycja na lata

 

 

Jałówkami nazywamy samice bydła domowego w wieku od 6 miesięcy do okresu przed pierwszym wycieleniem, czyli ok. 18–24 miesięcy. Pierwsze dni życia i sposób odżywiania jałówki decydują o dalszej jakości chowu.

 

Spadająca rentowność mleka, wzrost kosztów produkcji i niska cena mleka zmuszają hodowców do szukania oszczędności. Niestety, często cięcia te odbijają się na jakości odżywiania jałówek. O zwrocie poniesionych kosztów można mówić dopiero w momencie, kiedy jałówka wycieli się po raz pierwszy. Dlatego pierwsze dwa lata życia młodej krowy są kluczowe dla późniejszego zwrotu poniesionych inwestycji. Hodowlę jałówek można bowiem porównać z obligacjami bankowymi - przynoszą zysk po 3-4 latach. Ponadto panuje tendencja do zwiększania ilości zacieleń do 6 lub 7. Zmniejsza to bowiem koszty reprodukcji i umożliwia uzyskanie dodatkowych funduszy ze sprzedanych cieląt. 

Nieodpowiednio prowadzony odchów jałówek prowadzi do strat w materiale genetycznym oraz obniża poziom mleczności. Okres rozwoju młodych krów można podzielić na dwie fazy - od przejścia na paszę stałą do czasu osiągnięcia dojrzałości płciowej, czyli ok. 13-14 miesięcy, oraz od okresu dojrzewania do wycielenia. W pierwszej fazie kładzie się nacisk na szybki wzrost i rozwój, wczesne osiągnięcie wieku zacielenia, zdrowy kościec, dobrze rozwinięte wymię oraz niskie koszty odchowu. W drugiej fazie natomiast nadal ważna jest dbałość o prawidłowy rozwój wymion,  ale także przygotowanie jałówki do dużej wydajności i wytrzymałości przy długim użytkowaniu.

Dlatego jałówki powinny otrzymywać paszę objętościową dobrej jakości z optymalną zawartością paszy treściwej. Powinno to być nadrzędną zasadą każdego hodowcy. Najlepszą paszą jest zielonka pastwiskowa w czasie lata, a w okresie zimy przewiędnięte trawy i siano łąkowe. Kukurydza, choć tak popularna, nie stanowi w tym okresie paszy podstawowej. Prowadzi bowiem do otłuszczenia, a nie zawiera białka, tak niezbędnego w tym okresie.

Warto pamiętać, że zbyt intensywne żywienie co prawda przyspiesza dojrzałość rozpłodową, ale może prowadzić do otłuszczenia zwierząt. Skutkuje to brakiem apetytu u jałówek w ostatnich tygodniach przed wycieleniem, jak i po porodzie, co może z kolei prowadzić do problemów metabolicznych i innych schorzeń.

Obecnie w Polsce najczęściej hodowane są jałówki rasy holenderskiej, holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno i czerwono-białej oraz jałówki simentalskie z linii mlecznej. Jałówki 2-tygodniowe na portalach ogłoszeniowych można zakupić w cenie 500-600zł, a ich wartość rośnie wraz z wiekiem i zależy także od przeznaczenia, rasy i kondycji.

Proszę czekać - ładowanie treści...