Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Byki mięsne, byki na ubój, bydło mięsne - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu BYKI NA UBÓJ z województw: Zobacz ogłoszenia z działu BYKI NA UBÓJ z miast:

Popularność hodowli byków w Polsce na stałym poziomie

 

Popularność hodowli bydła mięsnego w Polsce nie rozwija się, ale utrzymuje na stałym poziomie, prowadzi to jednak do zanikania ras rodzimych. Najczęściej w Polsce hodowane są francuskie limousine i charolaise, przy czym te pierwsze cieszą się większą popularnością.

 

 

Zwierzęta rasy limousine wyróżniają się bardzo rozbudowaną tkanką mięśniową i delikatnym kośćcem. Umaszczenie jest ciemnoczerwone. Byki tej rasy bardzo szybko przybierają na wadze, nawet 1100-1300g na dobę. Rasa ta wyróżnia się wysoką płodnością, porody zaś z reguły przebiegają bezproblemowo. Z kolei wysoka mleczność gwarantuje zdrowy odchów jałówek. Mięso tych zwierząt cenione jest za smak i strukturę.

Byki rasy charolaise osiągają największe rozmiary spośród wszystkich ras bydła domowego. Krowy mogą ważyć do 900kg, natomiast dorosłe byki ważą od 1100 do 1300 kg. Umaszczenie może być śmietankowe do jasnożółtej. W przypadku tej rasy porody mogą być trudniejsze, gdyż cielęta osiągają wagę 48 kg. Dziennie młode potrafią przybrać na wadze do 1600g. Byki hodowlane mają wysoką wydajność rzeźną.

Wprawdzie założenie hodowli bydła mięsnego wymaga wielu nakładów finansowych, ale nie tak dużych, jak w przypadku produkcji mleka czy hodowli trzody chlewnej. Przeważnie bydło jest opasane przez wykorzystanie użytków zielonych z terenu własnego gospodarstwa, czy też w ramach dzierżawy użytków od sąsiada. Mimo braku tendencji wzrostowych w rozwoju hodowli byków mięsnych, materiał zarodowy dobrej jakości można pozyskać zarówno z polskich hodowli, jak i sprowadzać zwierzęta bezpośrednio z Francji. Do Polski importuje się rasy francuskie limousine i charolaise, więc nie powinno być problemu z zakupem dobrej jakości jałówek czy byków, które u nas są hodowane na bazie tych ras.

Uważa się, że obecna jakość mięsa wołowego jest znacznie wyższej jakości niż jeszcze kilka lat temu. Mięso pochodzi bowiem z ras mięsnych i jest hodowane specjalnie na konsumpcję, co jednak rzutuje na cenę. Wołowina wprawdzie nie jest tanim mięsem, ale za to dobrej jakości i bardzo smacznym.

Byczki mięsne można zakupić na portalach ogłoszeniowych w cenie od 800zł. Byki ras mieszanych o wadze 300kg kosztują ok. 2-2,5 tys. zł.

Obecnie najdroższym bykiem na świecie, jest byk o imieniu Garth, który hodowany jest na jednej z brytyjskich farm. Dzięki doskonałym genom jego wartość wycenia się na 11 mln złotych. Byk ten został sprzedany w 2012 roku za 105 tys. funtów, a dziś jest wielokrotnie droższy. Niewykluczone, że cena Gartha ulegnie podbiciu po przyjściu na świat pierwszego potomstwa.

Proszę czekać - ładowanie treści...