Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Brojlery mięsne na sprzedaż, drób na sprzedaż - ogłoszenia znajdzto.pl (0)

Witaj w wyszukiwarce ofert z Twojej okolicy. Wybierz KWADRAT widoczny u góry mapy, zaznacz lokalizację i zaakceptuj wybór poprzez OK. Poręczna ŁAPKA pozwala na przesuwanie obszaru, a suwak z lewej strony przybliża lub oddala mapę. Powrót do tradycyjnej wyszukiwarki możliwy jest poprzez UKRYJ OBSZAR NA MAPIE.

Nie znaleźliśmy ogłoszeń spełniających Twoje kryteria. Możesz jednak:

Miejscowości Województwa
Zobacz ogłoszenia z działu BROJLERY KURZE z województw: Zobacz ogłoszenia z działu BROJLERY KURZE z miast:

Warunki udanej hodowli brojlerów

 

Brojlerami określa się drób ras mięsnych, który jest intensywnie tuczony z przeznaczeniem na ubój, np. kury, kaczki czy indyki.

 

Produkcja brojlerów jest opłacalna, gdyż drób osiąga w krótkim czasie duży przyrost masy. Często zatem hodowla drobiu ubojowego jest prowadzona na skalę przemysłową, wymaga jednak starań i konsekwencji. Zdarzają się bowiem sytuacje, kiedy hodowla nie przynosi oczekiwanych zysków. Jednym z częściej popełnianych błędów w produkcji brojlerów jest stosowanie niewłaściwej ściółki. Dobre podłoże musi chłonąć wilgoć i gazy, umożliwiać pisklętom grzebanie, co umożliwia przepływ powietrza i osuszanie ściółki.
Wilgoć zalegająca w podłożu sprzyja rozwojowi patogenów, a kurczęta chorują na mykoplazmozę, doznają uszkodzeń łap, stanów zapalnych i pęcherzy. Innym błędem jest zbyt duże zagęszczenie kurcząt w pomieszczeniu. Ocenia się, że na 1 m kw. powierzchni optymalna ilość wyprodukowanego żywca to 38 kg. Wraz ze wzrostem kurcząt powinna obniżać się ilość brojlerów na 1 m kw. Zbyt duża ilość kurcząt obniża ich tempo przyrostu, powoduje zawilgocenie ściółki, pogarsza się też jakość tuszek. Brojlery narażone są także na uszkodzenia nóg. Inną kwestią jest prawidłowe karmienie. Duże straty karmy spowodowane są często źle zamontowanymi karmidłami.
Ponadto pisklęta nierzadko dostają nieodpowiednie ilości karmy lub paszę nie przeznaczoną dla ich wieku. Poza tym pisklęta powinny mieć dostęp do wody i karmy od razu po wylęgu. Do pierwszych 14 dni stosuje się mieszankę starter lub presterter. W kolejnych dniach wprowadza się mieszankę typu grower. W ostatnim tygodniu produkcji stosuje się tzw. finiszer. Niezwykle ważna jest także temperatura, która dla młodych piskląt powinna wynosić 33 st. i powinna być obniżana  wraz z rozwojem brojlerów. Krótki czas produkcji brojlerów wymaga sporo zabiegów i uwagi, a każdy dzień wpływa istotnie na końcowy efekt produkcji.

Proszę czekać - ładowanie treści...